iACT och biomarkörer – anmälan stängd

kvinnaviddator

Intresseanmälan till studien ”Biomarkörer i smärta och smärtbehandling” är nu stängd. Vi har under januari 2018 rekryterat deltagare till en forskningsstudie om eventuella samband mellan inflammation, långvarig smärta och resultat i behandling. Här kan du läsa om den.

Många personer med långvarig smärta får sin vardag förstörd och sina drömmar om framtiden krossade. Det gör ont att gå upp ur sängen, ont att äta, ont att gå eller springa eller ont att sitta stilla. En del drar sig undan från sådant som tidigare varit viktigt i livet: de slutar gå till skolan, slutar gå på bio, slutar spela handboll, slutar träffa vänner. Andra stålsätter sig och kämpar sig igenom dagen utan att kunna njuta av tillvaron på samma sätt som tidigare.

För många med långvarig smärta finns ingen eller liten möjlighet till lindring. Smärta går ibland inte att få bort eller lindra så mycket som man hoppas. ACT, Acceptance and Commitment Therapy, är en vetenskapligt beprövad behandling för att öka livskvalitet och funktion för den som drabbas av långvarig smärta.

Vi vill ta reda på om inflammation i kroppen kan förklara en del av de individuella skillnader vi ser i behandlingen med ACT. Inflammation kan påverka ditt humör och dina känslor, precis som långvarig smärta.

Den som deltar i studien genomgår åtta veckors ACT-behandling via internet, och ger två blodprov på de vanliga provtagningscentralerna vid Karolinska sjukhuset Solna, Danderyds sjukhus eller Södersjukhuset. Den får även svara på ett antal frågor över internet.

Intresseanmälan för studien är nu stängd. Vill du ändå skriva upp dig på listan för eventuella liknande studier i framtiden fyller du i anmälan här.

Att fylla i hela anmälan tar ungefär 30 minuter och görs bäst på en datorskärm, då anmälningssidan inte är mobilvänlig.


Ansvarig forskare är Rikard Wicksell, leg psykolog, docent och chef för Medicinsk psykologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Frågor? Kontakta projektansvarig jenny.astrom@ki.se.